Uit On The Go van Rens Kroes: zero waste dadel-speculaasballetjes

06:00


Rens Kroes ken je waarschijnlijk van de Powerfoodboeken. Hoewel deze twee kookboeken nog steeds erg populair zijn, zijn wij pas echt fan geworden sinds haar nieuwste parel in de winkel ligt: On The Go. Toen ik door haar nieuwste boek bladerde, opgestuurd door uitgeverij Unieboek | Het Spectrum,  was ik echt enorm blij verrast. In het boek staan állerlei To Go recepten die tot mijn grote vreugde vrijwel allemaal zero waste te maken zijn! 



Bij veel kookboeken moeten we een ingrediënt achterwege laten (denk aan udonnoedels, agavesiroop, zeewier of boter) omdat we het niet (makkelijk) zero waste kunnen krijgen. In dit boek zijn eigenlijk alle kruiden verpakkingsvrij te krijgen én wordt gebruik gemaakt van ingrediënten die standaard in onze keukenkastjes liggen. Daarnaast hopen we dat alle mooie foto's van snacks in weckpotjes (net als onze snackwecks), lunchbags en RVS-brooddoosjes iedereen aansporen om de plastic boterhamzakjes en rollen aluminiumfolie thuis te laten. 



Rens laat in het boek zien dat snacks héél makkelijk zero waste te vervoeren zijn én laat ook even weten hoe lang je de snacks kunt bewaren (en hoe je ze het beste bewaart). Superhandig! Ook wij proberen vaker te mealpreppen, zodat we nooit zonder zero waste optie zitten; ook niet als we een hele dag weg zijn. 



Speciaal voor het Plasticdieet delen we een supermakkelijke snack to go: dadelballetjes met speculaaskruiden. Mjam!



Dit heb je nodig 
(voor 16 balletjes)
  • 250 gram medjooldadels (wij gebruikten gewone dadels; iets minder smeuïg maar verder prima! 'Harde' dadels werken waarschijnlijk niet goed). 
  • 100 gram amandelmeel - of ander meel dat je rauw kunt eten. Denk aan havermeel, rijstmeel of cashewmeel
  • 1 el kokosolie; zacht of gesmolten
  • 2 tl speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • snufje zout
  • 1 el (rauw) cacaopoeder
  • 40 gram havermout 


En zo maak je het:
Ontpit de dadels en doe ze in een keukenmachine. Ik probeerde het eerst met een staafmixer maar dat was geen succes; de blender werkte wel prima. Maal tot een fijne massa en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe, behalve de cacaopoeder en havermout. Mix nog een keer. Haal vervolgens het mes uit de machine, of schep het in een kom, en mix de havermout door het 'beslag'. Maak met je handen kleine balletjes van het deeg en rol ze optioneel nog even door de cacaopoeder.




Houdbaarheid: 5 dagen in de koelkast of invriezen


En? Wat vind jij van de balletjes? Laat het ons weten als je ze gemaakt hebt! Meer recepten van Rens Kroes én een bestellink naar On The Go vind je op de site van Rens Kroes

Dit boek is ter review door ons opgestuurd door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. De review is geheel op onze eigen ervaring gebaseerd. We maken geen gebruik van gesponsorde links of content en zijn dus zelf verantwoordelijk over de inhoud geweest. Foto's zijn dan ook door your's truly gemaakt!  

PS: Hoe vind je mijn nieuwe marmeren plaat en onze mooie gelabelde weckpotjes? Ik werd zó blij toen ik deze foto's maakte en zag hoe móói zero waste eigenlijk is :)  

You Might Also Like

5 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook