Trainfood: Indiase dahl to go

06:44



Geïnspireerd door het recept op De Groene Meisjes besloot ik een plasticvrije linzendahl te maken. Superlekker, makkelijk en ideaal om mee te nemen en in de trein op te eten. Linzen zijn namelijk supervullend, dus je hoeft geen grote pot met eten mee te nemen. Deze Weckpotjes zijn eigenlijk groot genoeg! Ik maakte 4 porties, zodat we allebei avondeten én lunch voor de volgende dag hadden. Het was namelijk niet gelukt om brood zonder plastic te vinden, en dan moet je een smakelijk alternatief hebben.

Dit heb je nodig (voor 4 porties): 
- 200 gram rode linzen, gekookt
- Rijst voor 4 personen (ik heb een glazen maatbeker waar het in porties opstaat; superhandig!)
Een rode ui
- Geraspte gember, hoeveelheid naar smaak (ik gebruikte een flinke eetlepel versgeraspte gember)
- Een flinke lepel kurkuma (of curcuma, geelwortel: zo heet het in onze verpakkingsvrije winkel)
- Chilipeper naar smaak
- Koriander
- Tomaatjes (ik gebruikte cherrytomaatjes, maar tomatenblokjes kunnen ook)
- Kokosmelk (dit kun je zelf maken óf je kunt een blokje kokos kopen dat je met water mengt, waardoor het kokosmelk wordt. Het kan natuurlijk ook uit een blikje, maar dat is minder plasticvrij). 
- Zout en peper 


En zo maak je het:
Net als bij veel van onze recepten, heb je eigenlijk geen gebruiksaanwijzing nodig. Wij houden van simpel ;) Kook de linzen en rijst; dit kan al een dag van tevoren als je weinig tijd hebt! 

Pak een grote pan, want dat is het handigst! Fruit een uitje in wat olie in een pan tot hij glazig wordt en voeg er de kruiden bij. Begin met de verse gember en voeg daarna de 'droge kruiden' bij. Ik gebruikte gedroogde koriander, maar vers is het natuurlijk nog lekkerder! 

Roer alles om en snuif de heerlijke geur even op. Mjam! Voeg nu de tomaten/tomatenblokjes toe en zorg dat ze echt een beetje 'sauzig' worden. Als de tomaatjes lekker zacht zijn voeg je kokosmelk toe: ik gebruikte ongeveer 50 gram van een blokje kokos samen met 100 ml water om er kokosmelk van te maken. Hier kun je ook weer kiezen hoe sterk je een kokossmaak wilt hebben. Voeg de linzen toe aan het mengsel en schep alles door. Laat het even pruttelen en draai dan het vuur uit. 

Schep de gekookte rijst in een weckpot en schep hier de dahl overheen. Dichtklikken, in je tas et voilà! Heerlijk zero waste comfort food to go! 

Maak jij wel eens avondeten to go? Wat zijn jouw favoriete zero waste opties? 



You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook