Vaatwasser vs handwas: wat is nu beter?

20:42


Ik ben me er van bewust dat ik geen vaatwasser heb en waarschijnlijk ook nooit zal hebben, maar vond het toch interessant om eens een klein onderzoekje te doen naar wat nu beter is: moeten we voor het gemak van de vaatwasser gaan, of is juist de handwas de beste optie om je vaat schoon te krijgen? 

Verschillende bronnen beweren verschillende conclusies, maar na een kleine speurtocht op het internet, en het elimineren van alle witgoedwinkels als betrouwbare bron, is de conclusie vrij simpel: met de hand wassen is beter dan je vaat in de vaatwasser zetten, mits je je vaat niet allemaal van tevoren onder de hete kraan afspoelt. 

En daar moet ik me helaas meteen schuldig voelen. Omdat ik geen (plastic) afwasteiltje heb, spoel ik mijn vieze borden vaak eerst even af onder de lopende kraan, zodat ik niet de hele tijd het water hoef te verversen. 

Vaatwasser, een boosdoener?
Het viel mij op dat vaatwassers niet eens zo heel kwaadaardig worden omschreven in de meeste artikelen. Natuurlijk, ze gebruiken stroom en energie, maar als je voor je handwas wat er uit een close-in boiler of ander elektrisch toestel gebruikt, heb je hier ook mee te maken. Daarnaast zijn de nieuwe vaatwassers vaak energie- en waterzuinig ingesteld en verbruiken ze dus veel minder 'onnodig' water dan voorheen; ongeveer tussen de vijftien en twintig liter water per wasbuurt. De zogenoemde hot-fillvaatwasser is de beste optie, omdat deze gebruikmaakt van zowel de warm- als koudwaterkraan. 

Hoera voor de handwas
De meeste milieubelasting voor het afwassen zit in het opwarmen van het water, waarvoor gas of elektriciteit wordt gebruikt. Nu is het natuurlijk wel belangrijk om te checken waar jouw gas of elektriciteit vandaan komt. Gebruik je bijvoorbeeld groene stroom of ben je aangesloten bij organisaties als Vandebron? Dan zal je impact al een stuk lager zijn. Heb je een zonneboiler? Dan zit je helemaal goed. Ook over het verschil tussen een teiltje of je gootsteen is veel discussie gaande. Een teiltje is minder diep dan de gootsteen en daardoor is er minder water nodig. Bovendien zou een teiltje hygiënischer zijn. Niet helemaal geldende argumenten als je het mij vraagt, want je kunt je gootsteen zo vol mogelijk vullen als je zelf wilt en het teiltje belandt uiteindelijk toch op de vuilnisbelt. Bovendien zijn teiltjes vaak gemaakt van goedkoop plastic, wat in aanraking met je servies komt. Hygiënischer? Ik weet het niet zeker.  


Verder kijken
Natuurlijk zijn deze feitjes en informatie van Duurzaamthuis  en Milieucentraal zeker geldend, maar het is wel belangrijk om nog een stapje verder te kijken. Wat is bijvoorbeeld de milieubelasting voor het maken van de vaatwasser? Die is, zeker met transport, verpakking en levensduur, een heel stuk hoger dan het maken van een rubberdopje voor je gootsteen. En wat denk je van de, in oplosbaar plastic verpakte, capsules met glans en bleekmiddel die je in de vaatwasser stopt? Veel schadelijker voor het milieu dan je zelfgemaakte afwasmiddel. Ten slotte bevat een vaatwasser complexe onderdelen, die niet altijd gerecycled of hergebruikt kunnen worden en daardoor op de afvalberg belanden. Niet heel zero waste verantwoord.. 

Wat is nu de beste optie? Het blijft lastig. Ik ga voor mijn gootsteen, die ik (niet helemaal) vul met zelfgemaakt afwasmiddel en vervolgens val ik mijn vaat aan met mijn houten afwasborstel. Maar ik spoel mijn vaat wel eerst voor, wat zeker met warm water enorm milieubelastend is. Ik ga overstappen op koud water dus! Het is dus best interessant om in de materie te duiken; soms ben je minder sustainable bezig dan je zelf denkt. Roep jij tegen al je vrienden dat je een milieuvriendelijke vaatwasser hebt gekocht? Denk dan goed na over de alternatieven. 

Wat vind jij het beste alternatief? 

Bronnen: 
http://www.duurzaamthuis.nl/zelf-afwassen-is-meestal-beter-dan-de-afwasmachine
http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser-of-handafwas/

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook