Yoghurtmuffins met citroen en maanzaad

07:49


Toen ik een halve liter yoghurt over had die eigenlijk al een paar dagen over de houdbaarheidsdatum was, raadde mijn collega me aan om een yoghurtcake te bakken. Ik opende snel Pinterest en vond daar een heleboel recepten die ik mixte, matchte, aanpaste en uitprobeerde.

Het leuke aan yoghurtmuffins is dat je geen boter nodig hebt en je ze dus supermakkelijk zero waste kunt maken! En ze zijn ietsje gezonder dan 'normale' muffins, omdat er minder vet in zit. Er gaat wel gewoon suiker in, dus echt gezond zijn ze niet. Wel superlekker trouwens, zeker met citroen en maandzaad. Ik kies in dit recept voor kokosbloesemsuiker, omdat dat duurzamer en gezonder is dan geraffineerde suikers zoals kristalsuiker of basterdsuiker (ter info: kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker, ongeraffineerd, bevat vitamines en mineralen en is een trage suiker, dus je krijgt er geen sugar dip van - lees bijvoorbeeld hier of hier meer als je nog niet overtuigd bent).


Wat heb je nodig voor ongeveer 18 superlekkere yoghurtmuffins?
- 180 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- geraspte schil van één citroen
- sap van een halve grote citroen of één kleine
- 280 gram volle of Griekse yoghurt
- 385 gram gezeefde kokosbloesemsuiker
- 300 gram bloem 
- 1 el bakpoeder
- snufje zout
- zoveel maanzaad als je wil 

Recept
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een muffinvorm (of cakevorm) in, bijvoorbeeld met zonnebloemolie. 
Mix de zonnebloemolie, eieren, yoghurt en suiker in een beslagkom en klop dit met een garde tot het een egale massa is. Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe en roer het goed door. Zeef vervolgens de bloem en bakpoeder boven de beslagkom. Mix dit met een garde door het mengsel tot je een egaal beslag hebt. Dit is iets vloeibaarder dan gewoon cakebeslag, maar daar merk je na het bakken niets meer van.
Bak de muffins 35 minuten. Voor een cake moet je een iets langere baktijd aanhouden, ongeveer 45 minuten.

De muffins zijn warm of lauw het allerlekkerst. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren en meenemen naar je werk. Eet smakelijk!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook