Docutip: Disruption

22:08


Men neme de Peoples Climate March als uitgangspunt en nodigt de meest vooraanstaande wetenschappers uit om over klimaatverandering te vertellen. Het resultaat? Een steengoede documentaire die in 'normale' taal uitlegt wat er allemaal aan de hand is met onze aarde. Disruption (2014) is één van de sterkste documentaires die ik heb gezien (en ik heb er inmiddels héél veel gezien!) omdat het op een moderne, begrijpelijke én aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd.

Disruption geeft een aantal bijzonder heldere feiten en cijfers. Door middel van een tijdlijn presenteren ze belangrijke momenten in de klimaatbeleidgeschiedenis. Ook geven ze (voor mij) nieuwe inzichten: wist je bijvoorbeeld dat tegenwoordig 1/4 van alle CO2 in de atmosfeer er door óns is ingebracht? En dat we voor de Industriële Revolutie  'slechts' 280ppm uitstootten, waar het nu over de 400 ppm is (450ppm is een cruciale grens, vergelijkbaar met de 2 graden Celciusgrens voor de opwarming van de aarde). 

Every disastrous event that happens now, is in the context of climate change

We zijn geschokt door beelden van een Tsunami of een aardbeving in Nepal, maar wat we ons vaak niet beseffen is dat wij hier grotendeels verantwoordelijk voor zijn. Al deze rampen hebben namelijk direct te maken met klimaatverandering en onze impact als ontwikkeld Westers land is daarin heel groot. Helaas zijn de gevolgen van deze klimaatverandering niet eerlijk verdeeld. Zoals wordt uitgelegd in de documentaire zijn de kwetsbare arme landen, die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, het meest kwetsbaar. Zij zullen het eerst de effecten van klimaatverandering voelen, omdat ze simpelweg in de meest kwetsbare gebieden wonen.

Één van de meest gehoorde argumenten is 'wat maakt het nou uit wat jij doet, zolang ze in de politiek niks doen gebeurt er toch niks'. Nou.. Jawel. Want laten we het even héél kort-door-de-bocht en zwart wit presenteren: de politiek vertegenwoordigt het volk. In een democratie tenminste, waar de politicus door het volk gekozen wordt. Als het volk andere wensen krijgt, moet de politiek zich daar dus ook op aanpassen. Bedenk je even in: wat zou er gebeuren als wij massaal zouden vragen om écht duurzame energie of om voedsel van échte kwaliteit? Dan kan de politiek dat niet negeren. 
Bovendien wordt investeren in die duurzame energie of biologisch geproduceerd voedsel dan ook aantrekkelijker, waardoor er een kanteling in de economie plaats zal vinden. En ja, daar heb je uiteraard meer dan één persoon voor nodig. Maar wat gebeurt er nu als niet alleen jij van voorkeuren verandert, maar je ook je vriend of vriendin weet te overtuigen om hetzelfde te doen? En tijdens een familiebezoekje aan je ouders ook aan hun vertelt dat er betere energieleveranciers zijn? Dan gaat de bal rollen. En kún je dus een verschil maken. En dat is het mooie van deze documentaire: er wordt precies getoond wat ik hiervoor al zei: samen kunnen we écht iets doen. 

De documentaire is gratis online te bekijken via http://watchdisruption.com/ of  http://www.filmsforaction.org/watch/disruption-2014/,


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook