Feelgood falafel

16:14


In Amsterdam woonde ik tegenover een Dönertent. Als ik echt geen zin had om te koken, hoefde ik alleen maar de straat over te steken en mijn favoriete bestelling te plaatsen: falafel. In Le Marais in Parijs ontdekte ik dat de falafel in deze Joodse wijk met gegrilde aubergine werd geserveerd, en werd ik nog meer fan van dit ultieme comfort food.

Wat ik helaas ietsjes minder leuk vond, waren de grote hoeveelheid papieren zakjes, aluminiumfolie (of nog erger: plasticfolie), het plastic kuipje knoflooksaus en natuurlijk het plastic zakje. Tijd voor een oplossing dus. En stiekem was ik inmiddels ook wel heel benieuwd geworden hoe ik de falafel het beste zelf kon maken.

Na wat internetspeurwerk besloot ik voor het makkelijke, 'traditionele' recept te gaan. En dat was meteen een succes! 


Dit heb je nodig
- Kikkererwten, ongeveer 400 gram - uitgelekt
- Een ui
- Een ei
- Verse koriander
- Gedroogde koriander (evt) 
- Komijnzaad
- Knoflook (evt) 
- Snufje zout
- Sesamzaadjes (evt) 


En zo doe je het
Fruit het uitje aan in wat olie. Doe ook de (gedroogde) koriander en komijn erbij. Als het uitje een beetje glazig is, is het prima. Doe ondertussen de kikkererwten, het ei en de verse koriander in de blender. Als je uitje klaar is, doe je dit ook in de blender. Mix kort op hoog tempo. 



Je hebt nu een soort van 'pasta', die een beetje plakkerig kan zijn. Als het te nat is, kun je eventueel wat bloem toevoegen. Verhit je pan weer (ik gebruikte gewoon dezelfde pan als voor het uitje) en doe er een scheut olie in. Maak met je handen balletjes van het 'deeg' en bak vervolgens in ongeveer tien minuten gaar. Vergeet niet om het om te scheppen!



Om de falafel te serveren, kun je snel een flat bread maken. Meng wat meel met een beetje olie en zout in een kommetje en kneed goed fijn tot een kruimelig deeg.  Voeg vervolgens wat lauwwarm water toe. Maak een bolletje en laat ongeveer tien minuten rusten op kamertemperatuur. Stamp het bolletje plat en bak vervolgens in een pan op hoog vuur je flatbread bruin. 

Het lekkerste is om de falafel te serveren met verse sla, wat yoghurt (met evt. peterselie en wat knoflook) en  naar smaak geraspte wortel, geroosterde aubergine of wat kool. 



You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook