Home made hummus met een twist

18:28

Mij kun je rond het middaguur heel gelukkig maken met een broodje hummus. Jammer genoeg zit er in de supermarktvarianten vaak veel knoflook en kun je die alleen in een plastic bakje kopen. Het was dus tijd voor een zero waste alternatief. En daar heb ik meteen maar mijn eigen twist aan gegeven.

Dit heb je nodig: 
- Een pot kikkererwten
- Twee eetlepels tahin (sesampasta)
- Een avocado
- Wat blaadjes verse koriander
- Een flinke scheut yoghurt
- Twee eetlepels extra virgin olijfolie
- Sap van een halve limoen
- Kruiden naar smaak (in mijn geval paprikapoeder, zout en een heel klein beetje peper)
- Een blender of hakmolen


En zo maak je het: 
Laat de kikkererwten uitlekken (vang het vocht op, dit is de perfecte basis voor een lekkere bouillon voor bijvoorbeeld een pilav) en doe ze met een beetje olijfolie, een in stukken gesneden avocado en wat verse korianderblaadjes in een blender of hakmolen. Mix het geheel totdat alle kikkererwten kapot zijn, maar er nog wel stukken zichtbaar zijn.

Voeg een een paar eetlepels yoghurt en twee eetlepels tahin toe aan het mengsel. Hierdoor wordt het wat frisser en krijgt het een subtiele sesamsmaak. Als je geen tahin in huis hebt, kun je ook een eetlepel of vier (geroosterde) sesamzaadjes toevoegen. 
Zet de blender of hakmolen aan en wacht geduldig tot je een humusachtige substantie krijgt. Wordt het mengsel niet smeuïg genoeg? Voeg dan wat extra olijfolie of yoghurt toe of mix er een eetlepel van het kikkererwtenvocht doorheen.
Breng de hummus op smaak met wat kruiden. Je kunt in principe al je favoriete kruiden toevoegen, ik heb zelf gekozen voor paprikapoeder, zout en een heel klein beetje peper. Knoflook is bij veel mensen favoriet (vandaar de knoflookrijke supermarktvarianten), maar ook cayennepeper, peterselie, suiker, basilicum of bieslook doen het goed in verse hummus.
Knijp tot slot een halve limoen uit boven je hummus, roer het nog eens goed door en bewaar het mengsel in een weckpot in de koelkast. Door de verse ingrediënten is de hummus minder lang houdbaar dan die uit de supermarkt (een dag of vier), maar dat is eigenlijk gewoon een heel fijn excuus om lekker veel te eten! Serveer de hummus met wat verse korianderblaadjes op een broodje of een stukje naan.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook